De volgende stap in het bouwen

Van voorontwerp naar plan

Na een paar aanpassingen aan de voorontwerpen, konden de plannen getekend worden. Met deze plannen wordt alles wat concreter en hebben we meer duidelijkheid over de afmetingen. Niet dat er nog veel veranderd is, neen, onze architect had al direct door wat wij wilden, een strakke en praktische woning.

De bouwaanvraag

Met de plannen die we uiteindelijk hadden hebben we dan de bouwaanvraag kunnen indienen, of hoe ze het tegenwoordig noemen, de omgevingsvergunning. Hier in Alken gaat deze goedkeuring normaal heel snel, ik had al gehoord dat het ongeveer een 3 weken zou duren. Bij ons ging het natuurlijk iets langer, doordat er bijkomende vragen waren (de architect had de term ‘studio’ gebruikt i.p.v. studeerruimte/hobbyruimte). Door deze kleine vertraging zaten we aan de feestdagen en daarna aan een nieuw schepencollege. Met een paar weken vertraging is ons dossier dan toch volledig en ontvankelijk verklaard.

Fijn werk

In tussentijd hebben we niet stil gezeten. Vermits we met een betonbouw willen werken, moeten we op voorhand alles weten. Welke keuken we gaan zetten, waar de elektriciteitsaansluitingen moeten komen, het lichtplan, hoe gaan de badkamers er uit zien, enz. Dat is veel werk, maar fijn om te doen, dat vinden wij toch. We zijn dan op een paar plaatsen naar keukens gaan kijken en met een plannetje van de Ikea hebben we prijzen laten maken. Uiteindelijk hebben we voor dezelfde keukenbouwer gekozen die in ons vorig huis ook al de keuken geplaatst heeft. Die hebben toen goed werk geleverd en zitten nu niet duurder in prijs dan de anderen, integendeel. Het is niet zo dat we al de juiste materialen moeten weten, maar wel het model, zodat we weten waar de aansluitingen gaan moeten komen. Hetzelfde geldt voor de badkamers en de dressings.
We hadden een tip gekregen van een kennis om zeker een lichtplan te laten maken door een professional. Dat was een zeer goede tip. Bij het overlopen van het plan heeft hij ons meermaals verwonderd met interessante ideeën. De verlichting in een huis kan het huis veel mooier maken, maar kan het ook verknoeien.

Eerste afspraak met de aannemer

We hadden wel al een aannemer in gedachten, vermits er in betonbouw niet zoveel keuze is. Zij hebben dan ook vorige week hun offerte overlopen met ons en ons overtuigd van de kwaliteit, maar ze hebben ons ook weer aan het tellen gezet. Bouwen is duur. Er zullen dan ook compromissen moeten gesloten worden, wat normaal is denk ik. Wij laten onze dromen niet kelderen, wij zoeken oplossingen zodat ons droomhuis zal gerealiseerd worden.
Al snel werd duidelijk dat we nog veel werk hebben tot de eerste schop in de grond gaat, deze zomer.
Veel werk met het zoeken van de juiste vakmannen, offertes vragen en vergelijken, de juiste keuzes maken wat de materialen betreft, enz.. Onze agenda staat dan ook redelijk vol met alle afspraken met vakmannen.
Subsidies voor het bouwen van een rolstoeltoegankelijke woning
Ondertussen gaan we ook een dossier moeten aanmaken om subsidies te krijgen van het VAPH, voor het bouwen van een aangepaste woning. Tegenwoordig subsidiëren ze de ‘meer oppervlakte’ die nodig is om het rolstoeltoegankelijk te maken. Gelukkig krijgen we voor het opstellen van dit dossier de nodige hulp van onze architect en de sociale dienst van de MS kliniek in Overpelt (Pelt).

4 gedachten over “De volgende stap in het bouwen

  • 19 december 2019 om 10:21
    Permalink

    hebben jullie ook een schuifraam met rolstoelprofiel? en een hoog/laag keuken ?
    VAPH valt reuze mee en alles vlot verlopen . groetjes en succes !

    Beantwoorden
    • 22 december 2019 om 09:26
      Permalink

      Bedankt Filip. Ons schuifraam is idd ook aangepast (verzonken profiel). Voor de keuken hebben we een gewone genomen, maar wel met een plek dat ik aan het kookeiland kan zitten.
      Hebben jullie ook bij VAPH een toelage gekregen voor nieuwbouw (meer oppervlakte)?

      Beantwoorden
      • 17 januari 2020 om 10:32
        Permalink

        ja hoor , dat is wonder boven wonder heel vlot en zonder moeilijkheden verlopen .
        waarom kozen julie voor betonbouw ? wij vonden dit heel duur en onpraktisch , je idd. alles op voorhand zeker weten , achteraf iets veranderen ( lichtpunt erbij of stopcontact ) is bijna niet te realiseren , daarom kozen wij voor een houtskelet woning !
        eerst hadden wij ook voor vaste keuken gekozen , maar zijn nu heel blij dat hij verstelbaar is . je weet maar nooit als het ooit zover komt dat je gezinshulp nodig hebt , dan ging dat voor die mensen een probleem zijn , te laag = rugklachten en ook voor mijzelf . het is een kleine meerkost (die terugbetaald is ) maar zeker de moeite waard
        groetjes Filip

        Beantwoorden
        • 17 januari 2020 om 12:25
          Permalink

          Wij kozen voor betonbouw voor de degelijkheid en het strakke, sobere.

          Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *