Mobiel blijven, ook met MS

‘Zelfstandigheid’ is een begrip dat pas echt betekenis krijgt vanaf het moment dat je het niet meer hebt.

Door mijn MS heb ik meer en meer last van mijn (linker)been. Ik heb minder kracht in dat been en kan daardoor niet meer zo ver stappen. Tijdens het stappen kan het ook gebeuren, en het gebeurt steeds vaker, dat ik gewoon door mijn been ga. Er zit dan geen kracht meer in dat been waardoor ik natuurlijk mijn evenwicht verlies. Maar, gelukkig zijn er hulpmiddelen.

Voor afstanden minder dan 500 meter, behelp ik me met een wandelstok. Ik verdeel mijn gewicht zo dat niet mijn volledige gewicht bij het stappen op mijn linker been terecht komt en zo gaat het om toch nog enkele honderden meters te wandelen. Dat lukt me trouwens goed. Als ik verder wil gaan wandelen, is er een probleem, maar voor alle problemen zijn er oplossingen …. Zo heb ik een rolstoel in huis gehaald, een hele stap… Het in huis halen is niet zo erg, maar ermee op straat komen …’Wat gaan de mensen denken’, ‘nu zie ik er echt mindervalide uit’ en zoveel meer redenen kon ik bedenken om niet met een rolstoel gezien te worden. Maar dan heb je de keuze, blijf ik thuis zitten en mis ik vele leuke momenten zoals met vrouw en dochter de stad in gaan of eens een (rommel)markt doen of je zet je erover en je gebruikt de rolstoel.

Dat is mentaal al een hele overwinning, maar dan komen er ook nog andere praktische problemen. Als je met een rolstoel de stad in gaat, merk je al snel dat je niet in de winkels kunt of toch zeker niet tussen de rekken. Op een markt gaat het al niet beter, mijn vrouw die mij voortduwt, kan enkel kijken dat ze niet op de schenen van de mensen rijdt en je loopt niet meer langs elkaar wat het communiceren moeilijker maakt. Een rolstoel is dus een heel goede hulp voor verdere afstanden, maar niet voor in de stad of op een markt. Ik wou dus verder zoeken naar een betere oplossing.

Bij het zien van een elektrische step, met zadel, dacht ik direct ‘dat is het’, niemand meer die moet duwen … meer zelfstandigheid dus, gemakkelijk op te plooien en overal mee te nemen. Ik ben dan beginnen  zoeken naar winkels waar men zo een step verkoopt. Bij het maken van een testritje, bleek al snel dat zo een step veel te groot is, niet praktisch om in de koffer van de auto te steken en veel te zwaar (30-35kg). Dus dan maar verder zoeken ….

Uiteindelijk ben ik bij een elektrische plooiscooter uitgekomen. Compact, plooibaar, 3 wielen, dus je kunt ermee rijden zoals met een gewone scooter, al moet ik er direct bij vertellen dat je toch nog een goed evenwicht moet hebben. Nieuw probleem: geen winkels waar ze dergelijke scooters verkopen, enkel online te koop. Ik heb dan maar het risico genomen en heb er één besteld via een Chinese website, prijs +/- €600. 3 weken later was deze al (gratis) thuis geleverd. Er was nog wat monteerwerk: het stuur goed zetten, zadel monteren en dergelijke kleine dingen. Ik zag direct dat het wel degelijk materiaal was en bovendien ook nog mooi afgewerkt. Vol ongeduld moest ik hem 3 uur laten opladen, om er dan de eerste rit mee te kunnen maken.

    

Het was echt wel eventjes wennen, maar al snel was ik ermee weg. Een paar dagen later volgde de eerste echte test, we gingen winkelen in de stad. Ik haal de step uit de auto (16 kg) en plooide hem in enkele ogenblikken uit. Ik reed langs mijn vrouw richting winkelstraat. Ongezien kun je echt niet met zo een scooter rondrijden, iedereen heeft je gezien. Ik begrijp dat natuurlijk, weinigen dat al ooit gezien hebben. We zijn al enkele honderden meters verder, wanneer we voor het eerst aangesproken worden: “dat is interessant”. Nu heb ik gemerkt dat er veel mensen zijn die een mobiliteitsprobleem hebben, ze kunnen niet meer ver lopen door een ongeval, door rug klachten, enz…

Ik heb met deze scooter een oplossing voor mijn probleem gevonden en meer, ik heb terug meer vrijheid gevonden, meer tijd met mijn gezin, vermits ik weer overal mee kan. De scooter is zo klein dat ik gemakkelijk in de winkels tussen de rekken kan, maar je kan er ook met volle batterij 25 km ver mee rijden. Ik kan nu dus ook mee gaan als we willen gaan wandelen. Met mijn scooter heb ik terug wat meer “leven” gevonden.

Indien je meer info wenst over deze scooter, stuur dan een berichtje..

11 gedachten over “Mobiel blijven, ook met MS

 • 24 oktober 2018 om 15:38
  Permalink

  KOEN weer een heel mooie tekst en een goede wenk voor alle mlndervalieden.kusjes mama

  Beantwoorden
 • 25 oktober 2018 om 08:38
  Permalink

  prachtig en ben zo blij dat je je vrijheid terug hebt en dat je op een andere manier met je gezin genieten kan !!! een fantastisch initiatief !!! veel plezier en genieten , intens genieten !!!
  liefs kathleen & andreas rebekah & volkert

  Beantwoorden
  • 25 oktober 2018 om 13:50
   Permalink

   Bedankt Kathleen en inderdaad we blijven genieten

   Beantwoorden
 • 25 oktober 2018 om 21:34
  Permalink

  Koen,

  Als tuinbroer ken ik je al heel mijn leven en ik heb bewondering voor je .
  Ik vindt het ongelooflijk knap van je dat je met zo een positieve vibe de andere mensen wil helpen en je met je ziekte omgaat.

  Chapeau
  Etienne
  Ps ik kijk al uit naar je volgende mooie tekst

  Beantwoorden
  • 28 oktober 2018 om 07:32
   Permalink

   Dank je Etienne, een van de volgende dagen zal er een nieuwe tekst verschijnen.

   Beantwoorden
 • 1 november 2018 om 15:03
  Permalink

  Ik vind dat een heel interessant hulpmiddel. Kan je mij daar eens meer informatie over geven? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
   • 2 november 2018 om 10:27
    Permalink

    Ik zie op de foto’s niet zo direct waar je je voeten moet opplaatsen. Of moet je ze gewoon ophouden boven de grond?

    Beantwoorden
    • 2 november 2018 om 11:27
     Permalink

     Aan het voorwiel zijn er steuntjes, niet zo groot, maar ik vind het voldoende.

     Beantwoorden
  • 22 maart 2019 om 07:47
   Permalink

   Dag Paul,
   Ik kende de Bestep al en heb daar ook mee testgereden, maar de driewieler versie kende ik nog niet. Ziet er inderdaad handig uit. Het voordeel van mijn plooiscooter is dat hij ligt is (16kg) en op te plooien. Ik neem hem zelfs mee de bus op. Ik denk wel dat jou step idd veel beter is om je evenwicht mee te houden.
   Groetjes,
   Koen

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *