Positief denken

Er is al veel geschreven over positief denken. Zo las ik al heel wat jaren terug het boek “The secret” (voor diegenen die niet graag lezen, het is ook verfilmd). Hetgeen ik daarvan onthouden heb is dat positief denken, iets positiefs opwekt. En daar geloof ik al lang in. Ik probeer alles in mijn leven positief te benaderen, waardoor het leven veel aangenamer is. Er wordt af en toe gezegd “alle nadelen hebben ook voordelen” en dat is ook zo. Je moet die voordelen, het positieve dan wel zien, vinden.

In mijn professioneel leven

Dat positief denken, gebruikte ik ook in mijn werk, verkopen. Bij elke verkoopcursus is één van de basisregels dat je positief ingesteld moet zijn, anders zal de koper dat zeker niet zijn. Als je zelf niet overtuigd bent van je product, dan is het ook moeilijk te verkopen. Enthousiasme is hier dan de sleutel tot succes. Een voorbeeld: bij het stellen van een vraag, waar je een positief antwoord op wil, zelf ja te knikken. De klant is dan sneller geneigd om hetzelfde te doen en als je knikt zal je niet zo snel nee zeggen.

Bij mijn gezondheid

chronisch ziek zijn vereist chronisch positivisme

Al dat positief denken heeft niet kunnen voorkomen dat ik toch chronisch ziek werd, Multiple Sclerose, maar ik ben er wel van overtuigd dat ik mijn ziekte vertraag door mijn positief denken. Zo zag ik onlangs volgende quote : “ chronisch ziek zijn vereist chronisch positivisme”. Dat ik ziek ben kan ik niet ontkennen, maar door een positieve ingesteldheid kan ik er beter mee overweg. Ik durf de voordelen bij de nadelen te zien. Ik vond het heel erg dat ik niet meer kon gaan werken, maar ben nu wel blij dat ik zoveel tijd heb voor mijzelf, om te genieten.

MS heeft mij veel afgenomen, maar ook veel in de plaats gegeven. Dat klinkt waarschijnlijk raar, maar toch ervaar ik het zo. Ik ben veel meer gaan genieten van de kleine dingen. Van de warmte van de zon op mijn huid tot het geluid van de regen tegen het raam. Van een opgeruimd huis tot het lezen van een boek (waar ik voorheen nooit de tijd voor nam).

Geloven

Je moet erin geloven, maar in wat? Je moet geloven dat het goed komt, zodat je het een kans geeft. Als je al direct zegt van dat kan (ik) niet, dan zal het ook niet gebeuren, maar als je er wel in gelooft, dan ga je het proberen en dat is de enige manier om iets te laten gebeuren, het proberen.

Niet altijd zal alles waar je in gelooft ook uitkomen, maar doordat het in je hoofd al zo is, ervaar je ook al het geluk dat erbij hoort en dat heb je dan toch al gehad.

Zo ga ik door het leven, dromen en geloven en geloven in de dromen.

3 gedachten over “Positief denken

 • 17 februari 2021 om 17:20
  Permalink

  Ik ben het helemaal met je eens!

  Kijken naar wat je kunt, niet naar wat je niet meer kan.

  De beperkingen van de ms dwingen je om op deze wijze te denken. Ondanks rolstoelafhankelijkheed heb ik een fantastisch leven.

  Beantwoorden
 • 18 februari 2021 om 21:37
  Permalink

  Is helemaal waar. Een half jaar na de diagnose ben ik gaan nadenken over wat ik nog wel kon doen met mijn capaciteiten. Destijds (92) was het bijna ondenkbaar dat je alsnog aan een baan kon komen en het arbeidsbureau gaf me het gevoel dat ik voor bijna alles ongeschikt was. Op advies van mijn toenmalige neuroloog ben ik lid geworden van de MSVN en van daaruit heb ik nog jarenlang zinvolle dingen kunnen doen. Ik heb waardevolle mensen leren kennen en beter dan daarvoor ondervonden wat je kan betekenen voor een ander en wat het betekent om met lotgenoten je ervaringen te delen. Zonder de MS had ik die bijzondere ervaringen niet gehad. Nu ik een stuk ouder ben legt mijn lijf me meer beperkingen op en dat heeft tot gevolg dat ik niet dezelfde oma voor mijn kleinkinderen kan zijn als mijn moeder was voor haar kleinkinderen. Maar ik zie nog steeds de fijne dingen die er ook zijn. Ik prijs me gelukkig dat dit blijkbaar in mijn genen zit.

  Beantwoorden
  • 27 februari 2021 om 10:11
   Permalink

   Met wat aanpassingen is er nog veel om van te genieten.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *