Sporten met MS

Sporten

Ik was altijd vrij actief op sportief vlak, tot mijn MS. Tegenwoordig doe ik niet meer zoveel aan sport. Ik probeer zoveel mogelijk om de fiets te nemen in plaats van de auto. Drie keer per week ga ik naar de kiné, waar ik een uur lang oefen. Tommeke, ons hondje, vraagt om twee keer per dag te gaan wandelen, al is dat maar een paar honderd meter. Verder doe ik het huishouden. Als ik dat nu zo bekijk, ben ik nog steeds actief, maar aangepast aan de situatie.

Veel sporten geprobeerd

Ik kan niet alle sporten opsommen en al zeker niet chronologisch. Judo en paardrijden heb ik enkele jaren gedaan, maar het langste heb ik getennist. Ik ben begonnen met tennissen rond mijn vijftiende en ben dat blijven doen tot MS het mij niet meer toe liet, zo een vijf jaar geleden.

Sporten sinds mijn MS

Sinds mijn MS heb ik niet meer kunnen tennissen, wat ik wel mis. Ik tenniste elke week met mijn broer. In de zomer buiten, in de winter binnen. Elke zaterdag morgen hadden we afspraak, een moment van inspanning maar ook een bij-praat-moment met mijn broer.
De voorbije jaren waren de oefeningen bij de kinesist al een grote inspanning. Fietsen heb ik ook wel altijd graag gedaan en door de aankoop van een elektrische fiets kan ik dat nu nog steeds. Ik probeer de meeste van mijn verplaatsingen dan ook met de fiets te doen.

Tafeltennis

Tijdens mijn revalidatie heb ik een aantal keer tafeltennis gespeeld. Een goede oefening in evenwicht, reactie en coördinatie. Dat ping-pong spelen vond ik zo fijn, dat ik vorige maandag voor het eerst naar de tafeltennisclub in Alken ben geweest. Ik was daar nog geen 10 minuten binnen of er werd mij al een pingpongpalet in mijn handen geduwd en ik was aan het spelen. Het ging verbazend goed. Ik heb 3 keer een half uur gespeeld, zonder er de dag erna veel last van te hebben. Ik heb de sport voor mij gevonden die ik kan doen niettegenstaande mijn beperkingen.

Sportief zijn

Het is niet één of andere score die bepaalt of je sportief bezig bent, het willen bewegen, grenzen verleggen die een extra inspanning vragen, dat is sportief zijn. Ik heb niet de ambitie om een clubkampioen te worden, maar wel om elke keer de uitdaging aan te gaan om terug meer te kunnen. Elke dag geef ik mij ten volle om meer te fietsen, te stappen of te bewegen in het algemeen.

5 gedachten over “Sporten met MS

 • 13 januari 2019 om 06:49
  Permalink

  Dag Koen,
  Fijn om dit te lezen , je bent een vechter en dat is goed.
  Fijn dat u gezin u steun hier in en u niet blijft zitten zoals vele andere.
  U bent een inspiratie voor ons allemaal alleen vele beseffen dit nog niet maar dat komt van zelf.
  Die in ieder geval verder zo en tot binnen kort als mijn agenda het toe laat want veel tijd heb ik niet de laatste maanden en verterk binnenkort weer naar het buitenland om smartgrid te gaan uit leggen en mee werken .
  Groetjes ,
  Ludo

  Beantwoorden
 • 14 januari 2019 om 13:26
  Permalink

  Ooit gedacht een rolstoel tennis ? Ikzelf speel nu 3 jaar rolstoelbadminton en dat was de redding voor mij. Was met alle sport gestopt toen stappen niet goed meer lukte. Nu doe ik terug sport handbike en badminton. Een zegen voor mij.

  Beantwoorden
  • 15 januari 2019 om 06:47
   Permalink

   Daar heb ik al aangedacht, maar op het ogenblik kan ik nog voldoende stappen. Ik ga het zeker overwegen op het moment dat staan te moeilijk wordt. Ik ben blij te horen dat jij ook aan (aangepast) sporten doet.

   Beantwoorden
 • 9 maart 2019 om 20:10
  Permalink

  Hoi Koen, super dat je zo actief bent.
  Voordat je tafeltennis probeerde, had je dan ook problemen met het voetheffen en/of andere beenproblemen?
  Heb je tijdens de reva in Pelt het paardrijden eens geprobeerd?
  Sportieve groeten. 👍

  Beantwoorden
  • 9 maart 2019 om 22:19
   Permalink

   Bij mij is het vooral een probleem om langer te stappen, dan stap ik precies door mijn been heen en heb ik pijn. Tegenwoordig gaat het al om wat verder te stappen. Paardrijden heb ik vroeger gedaan, nu niet meer. Ik ben allergisch voor paardenhaar, maar er zijn nog genoeg andere dingen om te doen …

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *